Friday, August 22, 2014

Resepi Laksa Johor


Laksa Johor
Last week, someone special dtg rumah aku. so, aku x taw nk masak ape. fikir punya fikir, akhirnya ak dapat idea. Aku masak laksa johor utk dia. Alhamdulillah dia suke & sedap katanya. Dia x pernah rasa laksa johor neh. so, kiranya first time la neh dia makan. hehehehe. Siapa2 nak try buat laksa johor neh, kt bawah neh de bahan-bahan & juga cara-cara nk buat. Selamat mencuba yea! 

Bahan-bahan;
1 kilo ikan kembung (pernah buat ikan parang + tenggiri lagi sedap)
3 sudu makan udang kering - direndam dan tumbuk halus
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kerisik
1 biji bawang besar )
3 ulas bawang putih ) kisar halus
1 sudu teh ketumbar )
1 sudu teh jintan manis ) tumbuk/kisar halus
1/2 inci lengkuas )
1 batang serai - aku tambah ) dititik jer
1 biji kelapa - ambik santan pekat
2 batang bunga kantan - belah 2
1 gengam daun kesom
1 gengam daun selasih
Asam gelugor secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1 bungkus spagethhi

Bahan ulaman;

Daun kesom
Daun selasih
Bunga kantan - aku suka letak
limau kasturi
timun
taugeh buang ekornya
3 batang kacang panjang
Sambal belacan

Cara menyediakannya;

  1. Cuci ikan bersih-bersih kemudian rebus bersama dengan asam gelugor. Bila ikan dah masak tapis dan sejukkan. Jangan buang air rebusan ikan tu yer. Seperti laksa biasa asingkan isi dan tulang ikan. Kisar ikan ikan dengan air rebusan tadi.Kisar juga kesemua tulang ikan juga, tapis untuk dapat manisannya. Masukkan kesemua dalam periuk dan masak atas api terus.
  2. Sambil tu di dapur sebelah panaskan sedikit minyak dalam frying pan. Tumiskan bawang besar + bawang putih, bila dah naik bau masukkan cili kisar , serbuk kari, lengkuas, halia , udang kering, ketumbar dan jintan manis., Masak hingga naik bau dan minyak dah terbit.
  3. Masukkan bahan tumis dalam periuk rebusan. Kemudian masukkan pati santan. Bila dah mendidih masukkan kerisik, bunga kantan, daun kesom dan daun selasih. Rasa garam secukupnya. Kalau kurang masam masukkan lagi asam gelugor. Masak hingga kuah jadi pekat.
Untuk sambal belacan :
4 biji cili merah
6 biji cilipadi
1 inci belacan bakar

Semua bahan ditumbuk halus..

Resepi credit to : zarinasrk

No comments:

Post a Comment